- שרון קליין
- 18/2/25
- זמן קריאה: 5 דקות

אחד האויבים הגדולים ביותר של כל בעל עסק בתחום המזון – חקלאים, בעלי מאפיות, קצבים וכדומה – הוא אובדן הטריות. הגורמים לפגיעה בטריות של מוצרי מזון תלויים בסוג המוצר, אך ניתן להצביע על שני גורמים עיקריים שמובילים לקלקול מזון ולאובדן טריות: לחות וחמצון.
הגורמים העיקריים לפגיעה בטריות מוצרי המזון
הלחות היא אחת הסכנות הגדולות עבור מוצרי מזון רבים, שכן גם כשיש עודף לחות וגם כשיש מחסור בלחות – תיתכן פגיעה בטריות. עודף לחות, לדוגמה, עלול לגרום לפירוק רכיבים טבעיים במזון ולהתפתחות של עובש. חוסר לחות עלול לפגוע במרקם ובטעם של מוצרי המזון.
תהליך החמצון עלול גם הוא לגרום לקלקול מזון ולשינויי טעם, ריח ומרקם, ומקורו במפגש של חמצן עם רכיבי מזון מסוימים, בעיקר שומנים. גם חשיפה לאור עלולה לגרום לפירוק רכיבים חיוניים במזון ולשינויים בצבע, במרקם ובאיכות.
איך מונעים פגיעה בטריות מוצרי המזון?
על מנת למנוע פגיעה בטריות ולהבטיח חיי מדף ארוכים ככל האפשר, יש להתאים לכל מוצר את האריזה הנכונה, המותאמת לתכונותיו הייחודיות ולגורמים הספציפיים שמסכנים את טריותו.
מכונות הייצור והדפוס שקיימות, עובדות עם כל סוגי החומרים – פוליאתילן בצפיפות נמוכה (LDPE)/ גבוהה (HDPE)/ ליניארי (LLDPE), פוליפרופילן (CPP/ BOPP), למינט (שילוב של חומרים שונים) ועוד – ומייצרות מהם את כל סוגי השקיות – שקיות ואקום, שקיות וויקט, שקיות זיפר (פסגור), שקיות דויפאק ועוד.
אילו אריזות ישנם לסוגי המזון השונים?
רשימה חלקית של הפתרונות מציעים לאריזת מוצרי מזון:
- אריזות לירקות, פירות ועשבי תבלין – ירקות, פירות ועשבי תבלין פולטים גזים בתהליך ההבשלה, ולכן מצריכים אריזות נושמות או מחוררות המאפשרות לגזים להשתחרר, ומונעות הצטברות של לחות הפוגמת בטריותן. את סוג האריזה יש לבחור בהתאם לאופן פליטת הגזים וההבשלה של כל ירק או פרי.
כך, למשל, לעשבי התבלין העדינים מתאימים שקיות מחומרים חכמים שמאריכים את חיי המדף שלהם, לפירות מתאימים שקיות מחוררות ונושמות בהתאם לתקנים שקבע משרד החקלאות, ולירקות מסוימים מייצרים גלילי אריזה מחומרים שונים ובצפיפות משתנה, בהתאם לתכונותיהם.
- שקיות ללחמים, מאפים ופריכיות – עודף לחות עלול לגרום להתפתחות עובש בלחמים ומאפים, אך חוסר לחות עלול להוביל להתייבשותם ולפגיעה במרקם. לכן מומלץ להשתמש באריזות נושמות או בשקיות נייר עם ציפוי פנימי, המאפשרות שחרור לחות ושמירה על טריות ופריכות.
פתרונות נוספים בארץ בייצור אריזות ושקיות לסוגי הלחמים והמאפים, בין היתר:
- שקיות וויקט לאריזה אוטומטית/ ידנית של לחמים ודברי מאפה
- שקיות שרינק לאריזה אוטומטית, המתכווצות לאחר האריזה בהתאם לצורת המוצר
- שקיות נייר מנייר רגיל/ דוחה שומן
- גלילי למינציה
- אריזות דוחות לחות לפריכיות
- שקיות עם פסגור (זיפר)
- שקיות עומדות (דויפאק) ועוד
- קפה, פיצוחים ותבלינים – אלו רגישים גם ללחות, גם לאור וגם לחמצן, ולכן מצריכים אריזות הרמטיות לשמירה על הארומות והטעמים. אנו מתמחים ביצירת אריזות אופטימליות לכל מוצר, מאריזות ואקום, שקיות נייר ושקיות למינציה ועד לשקיות פסגור או דויפק. השקיות מיוצרות תוך שילוב חומרים שונים, רב שכבתיים ובעלי רמות צפיפות שונות, בהתאם לתכונות של כל מוצר.
לא רק טריות
שמירה על טריות המוצרים נמצאת בראש מעיינינו והמומחים שלנו יודעים להתאים לכל מוצר את האריזה הנכונה ביותר.
לצד זאת, צריך לקחת בחשבון את חוויית השימוש של הלקוח ולדאוג שמעבר לשמירה על הטריות, האריזה תהיה גם נוחה לפתיחה ולשימוש, וכמובן לא נלשכוח את עיצוב האריזות בצורה שתבדל אתכם מהמתחרים, תחמיא למוצרים שלכם ותגרום ללקוחות לבחור דווקא בהם.
רבות מהחברות מספקות מענה לכל צורך בתחום האריזה, עובדות עם כל סוגי החומרים באיכות הגבוהה ביותר, ומפעילות מכונות למינציה, מכונות חיתוך ומכונות דפוס פלקסוגרפיות עד 8 צבעים. פתרון האריזה האופטימלי, צריך להיות עם העיצוב הגרפי המתאים, תוך התחשבות בתכונות המוצר, בחומרי הגלם המתאימים וכמובן בתקציב.